ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

DIY: Τοίχος με τρίγωνα

Σε αυτό το άρθρο, θα σας περιγράψω τα βήματα που ακολούθησα για να κάνω στον τοίχο το μοτίβο με τα τρίγωνα, χρησιμοποιώντας 2 χρώματα: το λευκό και το γαλάζιο. Ομοίως, αλλά με λίγη περισσότερη υπομονή, έβαψα τον απέναντι τοίχο χρησιμοποιώντας και το βεραμάν.

Βήμα 1: Καλύπτουμε τις επιφάνειες που θέλουμε να προστατεύσουμε και βάφουμε όλο τον τοίχο με το πιο απαλό από τα 2 χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε. Όταν στεγνώσει καλά, περνάμε άλλο ένα χέρι. Στη δική μου περίπτωση, ήταν το λευκό AF-5 Frostine από Benjamin Moore.

dsc00078

Βήμα 2: Μετράμε το ύψος και το μήκος του τοίχου για να υπολογίσουμε πόσες γραμμές θα έχει ο τοίχος και πόσα τρίγωνα θα έχει η κάθε γραμμή. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο όμορφο αν η κάθε γραμμή έχει πάχος 20-25 εκατοστά. Αν ο τοίχος που θα βάψουμε είναι μεγάλος, τότε μπορούμε να κάνουμε και πιο παχιές γραμμές. Διαιρούμε το ύψος του τοίχου σε εκατοστά με το 23 για να δούμε πόσες γραμμές θα κάνουμε και αργότερα διαιρούμε το ύψος με τον ακέραιο αριθμό των γραμμών για να βρούμε ακριβώς το πάχος κάθε γραμμής. Για παράδειγμα, αν ο τοίχος έχει ύψος 2,20 μέτρα, θα έχουμε 220/23= 9,56. Δηλαδή, 9 γραμμές με 220/9=  24,45 εκατοστά πάχος η καθεμιά ή  10 γραμμές με 220/10 = 22 εκατοστά πάχος η καθεμιά. Αν θα επιλέξουμε 9 ή 10 γραμμές μικρή σημασία θα έχει οπτικά στο τελικό αποτέλεσμα. Προτείνω να κάνετε τις λιγότερες γραμμές για περισσότερη ευκολία.

Για να δούμε πόσα τρίγωνα θα έχει η κάθε γραμμή, διαιρούμε το μήκος του τοίχου σε εκατοστά με το 23 και πάλι το μήκος με το ακέραιο αποτέλεσμα της πρώτης διαίρεσης. Για παράδειγμα, αν ο τοίχος έχει μήκος 1 μέτρο, θα έχουμε 100/23 = 4,34. Δηλαδή, 4 τρίγωνα με βάση 100/4 = 25 εκατοστά το καθένα ή 5 τρίγωνα με βάση 100/5= 20 εκατοστά το καθένα. Αν επιλέξουμε τις 9 γραμμές (πάχος 24,45 εκ.), τότε είναι είναι προτιμότερα τα 4 τρίγωνα με βάση 25 εκ. ώστε να μη φαίνονται πολύ μακρόστενα τα τρίγωνα.

Όταν καταλήξουμε με το σχέδιο που θα ακολουθήσουμε, και εφόσον έχει στεγνώσει το πρώτο χρώμα στον τοίχο, παίρνουμε μολύβι, μέτρο, χάρακα και αλφάδι και ξεκινάμε να σχεδιάζουμε τις γραμμές. Ξεκινάμε από πάνω, ώστε αν η τελευταία γραμμή μας βγει μεγαλύτερη ή μικρότερη να είναι η κάτω που δεν θα πολυφαίνεται. Γενικά, αν έχουμε μικρές αποκλίσεις στις μολυβιές μας, δεν πελαγώνουμε. Ακόμα και 1 εκατοστό απόκλιση, δε θα φαίνεται καθόλου στο τελικό αποτέλεσμα!!!

Συνεχίζουμε, βάζοντας σε κάθε γραμμή σημάδια ανά μισό τρίγωνο (25/2=12,5 εκ.) επειδή, το τέλος της βάσης του τριγώνου σε μια γραμμή, θα είναι η κορυφή του από κάτω τριγώνου. Ολοκληρώνουμε, ενώνοντας τα σημάδια. Δεν πιέζουμε πολύ το μολύβι γιατί το σβήσιμο είναι λίγο δύσκολο.

dsc00084

Βήμα 3: Αποφασίζουμε ποια τρίγωνα θα βάψουμε με το δεύτερο χρώμα και καλύπτουμε τις πλευρές από την έξω πλευρά με χαρτοταινία. (Εγώ χρησιμοποίησα την απλή, φτηνή, κίτρινη χαρτοταινία και δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα. Διάλεξα, όμως, μια παχιά- 3 εκατοστά). Χρησιμοποιούμε και κοπίδι για να κόψουμε το χαρτί που «μπαίνει» στα τρίγωνα που θα βάψουμε. Με ένα μικρό ρολό περνάμε το ανοιχτό χρώμα πάνω από την ταινία πιέζοντας, για να εξασφαλίσουμε ότι θα κολλήσει καλά και δεν θα έχουμε διαρροές του δεύτερου χρώματος πάνω στα ανοιχτόχρωμα τρίγωνα.

dsc00086

Βήμα 4: Περιμένουμε να στεγνώσει καλά το χρώμα (ίσως και ένα βράδυ) και βάφουμε το πρώτο χέρι από το σκούρο χρώμα με ένα μικρό ρολό. Εγώ, χρησιμοποίησα το 2065-70 Blashful Blue από Benjamin Moore. Περιμένουμε να στεγνώσει πολύ καλά (ίσως και ένα βράδυ) και περνάμε το δεύτερο χέρι.

dsc00087

Βήμα 5: Όταν στεγνώσει πολύ καλά και το δεύτερο χέρι, ξεκολλάμε τις χαρτοταινίες. Με ένα πινελάκι διορθώνουμε τυχόν ατέλειες. Voila!

dsc00091

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πάνω από δυο χρώματα, τότε επαναλάβετε τη διαδικασία από το βήμα 3. Καλό είναι πάνω σε κάθε τρίγωνο να γράψετε αχνά το χρώμα που θα το βάψετε για να μην μπερδεύεστε. Επίσης, όταν ολοκληρώσετε το δεύτερο χρώμα και ξεκολλήσετε την χαρτοταινία, καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν κολλήσετε χαρτοταινία στο φρέσκο χρώμα για να βάψετε το επόμενο. Καλή επιτυχία!

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s