ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

DIY: Shabby Chic

Καθώς αδειάζουμε το δωμάτιο που προορίζεται για το μπεμπούλη, αποφασίζουμε τι θα κρατήσουμε στο σπίτι και τι όχι. Μας προβληματίζει το γραφείο του υπολογιστή. Σίγουρα δεν θέλουμε να το κρατήσουμε στο βρεφικό δωμάτιο, δεν ταιριάζει όμως, ούτε και στο σαλόνι. Να αγοράσουμε καινούριο έπιπλο; Θα μας κοστίσει τουλάχιστον 50 ευρώ και επιπλέον δεν βρίσκουμε κάποιο με ραφάκι για τον εκτυπωτή ή θήκη για τον πύργο του Η/Υ… Τη λύση τη δίνει η μαμά μου, που αυτό το διάστημα παρακολουθεί μαθήματα decoupage και άλλων δημιουργικών τεχνικών. Μας προτείνει, λοιπόν, να βάψουμε το γραφείο που ήδη έχουμε με την τεχνική shabby chic, ώστε να δώσει μια όμορφη vintage νότα στο σαλόνι. Το shabby chic είναι μια τεχνική παλαίωσης επίπλων και μπορεί να εφαρμοστεί και σε μασίφ ξύλο αλλά και σε MDF ή καπλαμά.

Με την «έμπειρη» μαμά μου δοκιμάσαμε μόνες μας αυτή τη μεταμόρφωση και ιδού η διαδικασία και το αποτέλεσμα:

Αυτό είναι το γραφείο στην αρχική του μορφή, έχοντας αφαιρέσει το συρτάρι του πληκτρολογίου.DSC00051

Βήμα 1 

Αρχικά, καθαρίζουμε το έπιπλο και περνάμε με ένα χοντρό πινέλο το primer (αστάρι) ώστε να απορροφηθεί καλύτερα το χρώμα μετέπειτα. Αν έχουμε ξύλινο έπιπλο, τότε θα πρέπει πρώτα να το τρίψουμε με γυαλόχαρτο για να λειάνουμε την επιφάνειά του.

DSC00052
Αστάρωμα
DSC00054
…μετά το αστάρωμα

Βήμα 2

Αφού στεγνώσει το primer περνάμε με το πινέλο το πρώτο χρώμα (όποια απόχρωση ακρυλικού χρώματος προτιμούμε- εμείς διαλέξαμε ένα σκούρο καφέ). Σε αυτό το βήμα μπορούμε να βάψουμε το έπιπλο με οποιαδήποτε φορά χωρίς να μας ενδιαφέρουν οι ατέλειες, επειδή θα καλυφθούν αργότερα από το επόμενο χρώμα.

Βήμα 3

Περιμένουμε να στεγνώσει το χρώμα και έπειτα περνάμε το κερί με τα δάχτυλά μας. Το κερί είναι ένα υλικό που μπαίνει ανάμεσα στα δυο χρώματα και διευκολύνει το ξύσιμο που θα γίνει στο τέλος.

DSC00055
Πρώτο χρώμα και άπλωμα κεριού

Βήμα 4

Βάφουμε με το δεύτερο χρώμα (συνήθως είναι πιο ανοιχτό από το πρώτο) χρησιμοποιώντας όμως σφουγγάρι αντί για πινέλο για να έχουμε πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα χωρίς γραμμές.

DSC00056
Δεύτερο χρώμα

Βήμα 5

Όταν στεγνώσει το χρώμα ξεκινάμε το ξύσιμο με το γυαλόχαρτο. Με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτουμε σε διάφορα σημεία το κάτω χρώμα, δίνοντας την αίσθηση του παλαιωμένου. Προτιμούμε έντονα ξυσίματα κατά μήκος των ακμών και πιο διακριτικά στις μεγάλες επιφάνειες.

Βήμα 6

Περνάμε ματ βερνίκι με χοντρό πινέλο σε όλο το έπιπλο για να το προστατεύσουμε. Επαναλαμβάνουμε αυτό το βήμα αρκετές φορές και αφού στεγνώσει καλά το προηγούμενο χέρι, ώστε να έχουμε ένα ανθεκτικό αποτέλεσμα!

DSC00061
Βερνίκωμα

Αποστολή εξετελέσθη!!!

DSC00123DSC00129

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s